Teste: A bolognese teste nagyjából négyzetes alakú. Tágas mellkasa a könyökéig ér, a bordák szépen íveltek. Háta egyenes. Meglehetősen széles marja a hát vonala fölé emelkedik. Lágyéka enyhén ívelt; széles fara kissé lejtős. Farka a farral egy vonalban tűzött, s a kutya a hátára hajlítva tartja. Mancsai oválisak, bár a hátsók sokszor inkább kör alakúak.

Feje: A feszes nyak ugyanolyan hosszú, mint a mérsékelt hosszúságú, enyhén boltozatos koponyájú fej. A koponya széles, főként a szemeknél; a stop és a tarkónyúlvány jól kirajzolódnak. A rövid és erős arcorri rész nem lehet hegyes, az orrnyereg egyenes. Hosszú fülei magasan tűzöttek; szemei nagyok és kerekek.

Marmagassága: A kanok marmagassága mintegy 27-30 cm, a szukáké 25-28 cm.

Marmagasság minimum: 25

Marmagasság maximum: 30

Testtömege: A bolognese tömege 2,5 és 4 kg között lehet.

Szőrzete: A szőrzet hosszú, igen sűrű, a testtől kissé elálló szálakból áll, amelyek az egész testen azonos hosszúságúak, csak az arcorri részen lehetnek rövidebbek. A fajtának nincs aljszőrzete.

Színei: A bolognai pincs szőre mindig hófehér, bár a halványsárga árnyalat vagy foltok megengedhetők. Az orrnak, az ajkaknak, a szemhéjnak, a karmoknak és a talppárnáknak feketének kell lenniük.

Jelleme: Jó természetű, igen kiegyensúlyozott és barátságos kutya. Értelmes, általában engedelmes és készséges is; nagyon kedves, meglehetősen nyugodt és hűséges – e tulajdonságainak köszönhetően nagyszerű társ lesz belőle, a szó legigazibb értelmében. A jól nevelt bolognesét a gazdája szinte bárhová magával viheti, s a kutya jól fog hozzá alkalmazkodni. Ha valami nincs rendben, vagy ha valami szokatlant hall, azt ugatással jelzi, egyébként azonban ritkán hallatja a hangját.

Társas viselkedése: Jól kijön a többi kutyával, s általában a többi háziállattal való kapcsolata is problémamentes. Nagyon szereti gazdája és családja társaságát, és többnyire rosszul tűri, ha egyedül hagyják otthon. Az idegenekkel szemben eleinte kissé tartózkodóan viselkedik.

Alomszáma: 2-4 kölyök

Várható élettartama: 9-11 év

Forrás: https://www.kutya-tar.hu/fajtak/bolognai-pincs