Bolonka fajtaismertető

A Bolonka Zwetna egy nem FCI által jóváhagyott kutya Bichon fajtája, amely Oroszországból származik. Ezt az RKF elismeri, amely Oroszországot az FCI-ben képviseli, és az FCI 9. csoportba sorolja. 2011 februárjától a fajtát Németországban is elismerte a VDH . A német Bolonka Zwetna tenyésztőit a német kutyatenyésztők egyesülete szervezi.

Több mint száz évvel ezelőtt a fajta kizárólag Oroszországban és a későbbi Szovjetunió országaiban maradt. A fajta az orosz Цветная болонка ( Zwetnaja Bolonka ), azaz a "színesbe öltözött kutya" ( Bolonka = lap kutya és zwetnaja = színes). Az 1980-as évek közepétől a fajta népszerű Németországban is  . Nemzetközileg sem a Bolonka Zwetna, sem a Bolonka Franzuska nem elismert.  A Bolonka Zwetna az orosz Cynological Association RKF ( Российская Кинологичөская Фөдерация ) néven ismertté vált Русская Цветная Болонка (Orosz Bolonka Zwetna) néven .

Kellemes megjelenésű, kis termetű kutya. Feje szögletes, szeme barna színű, füle lelóg, tőben kissé megemelkedik. Orrtükre fekete vagy barna. Teste négyzetbe rajzolható, háta feszes, ágyéka rövid, mellkasa mély, hasa enyhén felhúzott. Végtagjai párhuzamosak. Farka a hátára kunkorodik. Szőrzete hosszú, selymes, hullámos  vagy göndör. A fehér kivételével valamennyi elfogadott kutyaszínben előfordulhat.

Tulajdonságai: Nyugodt, jó trermészetű gazdájához ragaszkodó, idegenekkel szemben bizalmatlan.

Alkalmazása: Lakásban tartható kedvenc, hosszú szörzete rendszeres ápolást igényel.

Marmagassága:20-28cm

Testömege:2-4kg

Alomszám:4-5 kölyök

Várható élettartam:10-12év

Forrás: Wikiépdia, Kutya-tár